Asiakastarina: Taloyhtiön kuntosali lisää asuntojen kysyntää

Taloyhtiön kuntosali lisää yhteisöllisyyttä ja asuinmukavuutta. Se voi olla myös taloudellisesti kannattavaa, sillä parhaimmillaan oma sali lisää asuntojen kysyntää ja säästää asukkaiden kuntosalimaksuissa.

Asunto Oy Soukkionmäki on Mäntsälässä sijaitseva 230 asuntoa käsittävä isohko taloyhtiö. Se on kovin samanlainen, kuin sadat muutkin asunto-osakeyhtiöt ympäri Suomen.

Vuosittaisessa yhtiökokouksessa nousi esiin vanhojen käytöstä poistuneiden tilojen kohtalo. Tällöin esitettiin toive omasta kuntosalista. Yhteistuumin päätettiin, että se toteutetaan. Tila, missä oli ennen epämääräinen kuntosali, kunnostettiin täysin - kaikki meni uusiksi. 

Millainen budjetti tarvitaan tilan muuttamiseksi kuntosaliksi ja paljonko se vaatii per osakas? 

Kuntosalia varten tarvittava budjetti on merkittävä summa. Siitä kannattaa siksi päättää yhteisessä vuosikokouksessa. Aikataulullisesti on siis parasta, jos esitys on valmiina hyvissä ajoin ennen vuosikokousta hyväksyttäväksi. Samalla voi päättää projektille valtuutetun henkilön. As. Oy Soukkoionmäen tapauksessa vastuu suunnittelusta ja valtuudet hankinnoille päätettiin antaa Aleksi Bäckfordille hänen urheilullisen taustansa perusteella. Beckford on aktiivinen kuntosaliharrastaja ja hän on harrastanut kaikenlaista liikuntaa koko ikänsä.

Asunto Oy Soukkionmäen kuntosali rahoitettiin taloyhtiön ylijäämästä eli vapaista kassavaroista. Tällöin siihen ei tarvinnut ottaa uutta lainaa. Bäckfordin laskelmien mukaan heidän taloyhtiönsä kuntosali tuli maksamaan noin 100-150 € / asunto. As Oy Soukkionmäen kuntosali on suurin piirtein 5 x 15 metriä eli n. 75 m2. Yleisesti ottaen noin 10 000 -15 000 € on hyvä summa, mistä lähteä liikkeelle taloyhtiön kuntosalia budjetoidessa. 

”Budjetti ei mennyt niin kuin olin toivonut. Me lähdimme pienemmästä summasta ja kaikille ostopäätöksille piti saada erikseen hyväksyntä hallituksen kautta. Tätä ei oltu erikseen budjetoitu mihinkään ja se hidasti kokonaisuuden rakentamista.” Kertoo Aleksi Bäckford.

Millaiset laitteet soveltuvat taloyhtiön kuntosalille yhteiskäyttöön?

Taloyhtiön salilla on panostettu perusasioihin eli mahdollisimman monipuolisiin laitteisiin ja välineisiin.

Sali on täysin verrattavissa pieneen kuntosaliin. Kuntolaitteita ei ole hirveästi mutta tyypillisimmät soudusta pyöräilyyn ja juoksumattokin löytyvät. Asunto Oy:n salilla harjoittelu koostuu pitkälti vapaapainoilla ja isomman taljakokonaisuuden kanssa tehtävistä ohjelmista. Näiden lisäksi eniten käytettyjä varusteita ovat Power Rack harjoituskehikko sekä kuntosalipenkki.

”Aika lailla alusta asti tiedettiin mitä laitteita tulee. Hankintojen hyväksyminen vaan kesti ja ei saatu kokonaisuutta yhdellä kertaa. Juoksumatto tarvittiin myöhemmin vielä lisänä”, kertoo Beckford.

Yhteiskäyttöön soveltuva kuntokeskus on myös erinomainen valinta taloyhtiön kuntosalitilaan. Monitoimikuntolaitteiden etuna on niiden kompakti koko suhteutettuna niiden laajoihin harjoittelumahdollisuuksiin. Niillä saa treenattua kaikki lihasryhmät läpi ja harjoittelu sopii lähes kaiken ikäisille. Joillakin kuntokeskuksilla voi harjoitella useampi kuntoilija samanaikaisesti ja turvallisesti. 

ATX MultipleX GYM kuntokeskusATX MultipleX GYM kuntokeskus
ATX MultipleX GYM kuntokeskusATX MultipleX GYM kuntokeskus

Yhteiskäyttösali saadaan toimimaan, kun kaikki pitävät huolen siitä kuin omastaan ja yhteiset pelisäännöt ovat selvät kaikille.

Kuntosali on kaikille asukkaille avoin. Keneltäkään ei peritä erillisiä käyttömaksuja, vaikka vain osa käyttäisikin kuntosalia. 

Salilla on sähkölukitus ja sinne pitää erikseen kuitata itselleen avain. Kaikille halukkaille teetetään oma. Kaikki taloyhtiön kuntosalin käyttäjistä merkitsevät nimensä vihkoon. Näin on mahdollista seurata myös kuukausittaisia käyntejä. Käyntikertoja on noin seitsemästäkymmenestä reiluun sataan kuukausitasolla Asunto Oy Soukkionmäen  omalla salilla. ”Käyntikertojen määrä on selvästi kasvanut alusta ja suunta on nousemaan päin, kunhan tietoisuus kuntosalista on levinnyt ja ihmiset liikkuvat taas vapaammin”, Bäckford kuvaa. 

Aukiolo on sovittu 8-21, ettei salin käytöstä aiheudu häiriöitä tai meluhaittaa asuntoihin. Melun lisäksi pientä ongelmaa on aiheuttanut nuoriso, jotka ovat saaneet avaimet käsiinsä, ja käyttäneet kuntosalin tiloja sääntöjen vastaisesti. ”Pientä sotkemista tai jättävät paikkoja sekaisin. Jotkut ovat saattaneet päästää myös ulkopuolisia käyttämään kuntosalia. Näistä on kuullut jälkeenpäin”, Bäckford kuvailee.

Harva tuntee edes seinänaapuriaan isossa taloyhtiössä. 

Taloyhtiön kuntosali lisää yhteisöllisyyttä ja asuinmukavuutta. ”Kuntosali tuo porukkaa yhteen. Vaikka samoja naamoja näkee salilla, niin taloudellisesti kuntosaliin sijoittaminen on ollut myös hyvä asia. Se lisää kysyntää taloyhtiön kämpille”, Bäckford kehuu.