Erilaiset levypainot erilaisiin käyttötarkoituksiin

Erilaiset levypainot erilaisiin käyttötarkoituksiin

Olen aiemmin kirjoittanut levytangoista ja niiden eroista ja eduista erityyppisessä harjoittelussa. Tällä kertaa tehdään luontainen siirtymä levytangoista levypainoihin ja pohditaan hieman niiden eroja.

Yhtä lailla kuin levytankoja, on levypainojakin erilaisia ja vaikka kaikkia levypainoja voi luonnollisesti käyttää ihan kaikessa painoharjoittelussa, on erilaisilla levypainoilla myös omat etunsa erilaisissa käyttötarkoituksissa.

Useimmilta kuntosaleilta löytyy joko metallisia tai kumipäällysteisiä kahvallisia levypainoja. Niitä voi tietyllä tavalla kutsua vaikkapa yleiskäyttöisiksi levypainoiksi. Niitä on kahvojensa avulla helppo liikutella ja nostella esimerkiksi levypainokuormitteisiin kuntosalilaitteisiin. Kuitenkin siinä missä kahvat tekevät niistä helppoja käsitellä, kahvat myös aiheuttavat sen, etteivät ne sovi ihan kaikenlaiseen harjoitteluun. Kahvalliset levypainot eivät sovi esimerkiksi maastavetoon tai muihin liikkeisiin, joissa painoja pudotetaan, kahvat kun saattavat pudotettaessa murtua.

Voimanostoliikkeissä, joissa liikutellaan isoja painomääriä, käytetään usein ohuita teräksisiä levypainoja. Teräksisten levypainojen etu on niiden ohuudessa, ohuita levyjä kun luonnollisesti mahtuu tankoon huomattavasti enemmän kuin paksumpia ja näin ollen vahvimmatkin nostajat saavat ladattua tankoon riittävän määrän painoa.

Viimeisten vuosien aikana toiminnallisen harjoittelun yleistyttyä on myös kehitetty erityisen hyvin juuri siihen käyttötarkoitukseen sopivia levypainoja. Paksut umpikumiset bumber-painot ovatkin omiaan toiminnalliseen harjoitteluun, jossa tankoa joudutaan välillä pudottelemaan. Kaikki bumber- painot eivät suinkaan pomppaa pudotettaessa korkealle, sillä, bumber-painoissa käytettävän kumiseoksen kovuus vaikuttaa niiden hyppykäyttäytymiseen. Kovemmasta kumiseoksesta valmistetut painot eivät pudotettaessa pomppa juuri lainkaan, kun taas pehmeämmästä kumiseoksesta valmistetut bumber-painot saattavat pompata korkeallekin. Siinä missä paksut kumiset bumber-painot kestävät erityisen hyvin pudottamista, ne tuovat paksuutensa myötä harjoitteisiin myös tietynlaista tukevuutta ja jämäkkyyttä. On huomattavasti mukavampi tehdä esimerkiksi rinnalle vetoa tai tempausta, kun painolevyt eivät heilu tai kolise tangossa.

 

Kirjoittanut: Jari Autere