Mitä hyötyä on omasta kuntosalista yritykselle?
Mitä hyötyä on omasta kuntosalista yritykselle?
Kuntosalin rakentaminen yrityksen toimitiloihin sitouttaa työntekijöitä, madaltaa kynnystä liikkumiseen ja parhaimmillaan lisää työhyvinvointia niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Sairauspäivistä koituu kovat kustannukset työnantajille. Liikkuminen on merkittävä tekijä sairauspoissaolojen ehkäisyssä. Sijoitus omaan kuntosaliin on yritykselle selvää säästöä pitkällä aikavälillä. Muita mainittavia hyötyjä työpaikkaliikunnassa, ovat kasvava yhteisöllisyys ja työilmapiirin parantuminen.
Kuntosali yrityksen tiloihin, liikuntasetelit vai asiakkuus kuntosalille koko henkilöstölle?
Meidän yrityksemme toimitilat sijaitsevat vastapäätä alueen parasta kuntosalia, jossa on hyvin monipuoliset liikuntapalvelut. Valinta kuntoilupalveluiden ostamisesta oli luonteva. Jos kuntosali löytyy vierestä, niin kannattaa harkita sopimusta siihen. Monella yrityksellä ei kuitenkaan ole liikuntapalvelua saatavilla koko henkilökunnan työmatkalle sopivalla reitillä tai etäisyydellä.
Ajankäytöllisesti paras vaihtoehto on, jos yrityksellä on käytettävissä kuntoiluun muunnettava tila, on se sitten iso tai pieni. Jos pienen firman henkilökunnasta vain pari on aktiivisia liikkujia, niin muutama monipuolinen laite ja niitä täydentävä kuntoväline riittävät hyvin. Yhteiset kuntoiluhetket voivat myös nostaa yhteisöllisyyttä työpaikalla.
Liikuntasetelit ovat erinomainen ja monipuolinen vaihtoehto. Työntekijä voi itse ostaa niillä liikuntapalveluita haluamastaan paikasta. Yritykselle voi myös olla helpompi jakaa liikuntaseteleitä, kuin tehdä sopimus yhden tai useamman palveluntuottajan kanssa.
Työntekijöiden aktiivisuus, työpaikan sijainti ja tilan mahdollisuudet määrittävät, mikä on teidän yrityksellenne paras vaihtoehto ja mikä palvelee teidän henkilökuntaanne.
Hyvä tietää yrityssalin verotuksesta ja veroedusta työntekijälle
Yrityksen kuntoilutilat, jotka ovat koko henkilökunnan käytettävissä, ovat työntekijälle verovapaata etua. Yritys saa vähentää tarjoamiensa liikuntapalveluiden tai setelien kulut tuloverotuksessaan, eikä työntekijöiden tarvitse maksaa liikuntaedusta veroja, kunhan tietyt edellytykset täyttyvät. Yhtä työntekijää voi tukea verovapaasti 400 eurolla vuodessa. (Lähde: vero.fi)
Liikuntaetu on sijoitus tärkeimpään pääomaan eli henkilöstöön
Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat vaivat ovat mielenterveysongelmat, selkävaivat sekä muut tuki- ja liikuntaelinvaivat. Vasta neljäntenä seuraa flunssa ja hengitystieinfektiot. (Lähde: terve.fi). Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa merkittävästi säännöllisellä liikunnalla.
Nykyisin moni työntekijä jopa odottaa, että työnantaja tarjoaa liikuntaedun. Mahdollisimman monipuolisen kuntoilutilan rakentaminen yrityksen tiloihin, tuo säästöä henkilökunnan liikuntaedussa pitkällä tähtäimellä. Tällöin yrityksen ei tarvitse maksaa ulkopuolisille liikuntapalveluista.
Kuntoiluvälineet ovat myös mieluisia yrityslahjoja. Monesti työntekijälle voidaan ostaa laadukas soutulaite tai kuntopyörä vaikkapa eläkelahjaksi tai vastaavaan isomman merkkipäivän huomioimiseen. Lahjakortitkin toimivat yrityksille henkilökunnan palkitsemiseen.
Saako salille mennä kesken työpäivän?
Nykyään monissa firmoissa on käytäntönä, että henkilökunta saa käyttää pienen osan työajasta liikuntaan viikoittain, esimerkiksi tunnin. Kun liikkuminen ei häiritse työntekoa, en näkisi siinä muuta kuin positiivista työnantajan kannalta.
Elämäntapapassiivisia ei välttämättä saa kaikista yrityksistä huolimatta innostettua liikunnan pariin. Ei ketään saa pakottaa. Sillä tavoin ihmiset harvoin muuttavat tapojaan. On mahdollista, että osa käyttää liikunnalle varatun tunnin, vaikka shoppailuun tai omien asioiden hoitamiseen kesken työpäivän. Ei työajankäyttöä täysin pysty valvomaan, ainakaan toimistotöissä, eikä sellainen oikein ole tämän päivän johtamista. Mikäli yrityksellä on oma kuntosali, voi liikuntatunnit sopia käytettäväksi vain näissä tiloissa. Työntekijät joko käyttävät tämän mahdollisuuden tai eivät.
Työhyvinvointiin sijoittaminen kannattaa monin tavoin mutta hyödyntääkö henkilökunta oikeasti liikuntamahdollisuuksia?
Käyttöastetta yrityssaleille ei voi sanoa yleisellä tasolla, vain tapauskohtaisesti. Ei ole kahta täysin samanlaista työpaikkaa henkilökunnan profiilin perusteella, ja vaihtelua on paljon aloittain ja toimipaikoittain. Jotkut yritysasiakkaamme ovat panostaneet kuntosaliinsa ja sen palveluihin myös selvästi enemmän kuin toiset.
Asenne liikkumista kohtaan vaihtelee työntekijöittäin. Ketään ei voi pakottaa liikkumaan, mutta siihen voi kannustaa luomalla positiivista ilmapiiriä sekä mahdollisuuksia liikkumiseen matalalla kynnyksellä. Liikunnasta voi tulla coolia. Johdon asenteella, esimerkillä ja kannustamisella on suuri merkitys yleiseen suhtautumiseen liikkumista kohtaan ja sen sovittamista arkeen. Myös tutkimuksissa on todettu, että työpaikan kannustaminen liikuntaan tuo merkittävämpiä vaikutuksia, kun se toteutetaan ryhmässä työpaikalla. (Lähde: ttl.fi). Kokemuksien mukaan aktiivinen yhdessä liikkuminen parhaimmillaan lisää työpaikan yhteisöllisyyttä, ilmapiiriä ja viihtyvyyttä.
Työikäisen väestön toimintakyky rakentuu aivan samoista peruspilareista, kuin kaikilla fyysisillä olennoilla; riittävä ja säännöllinen uni, syöminen ja liikkuminen. Elämänlaatuun ja hyvinvointiin saadaan merkittävää muutosta keskittymällä näihin kolmeen. Liikunnalla on selkeitä vaikutuksia mm. uneen, stressistä palautumiseen sekä ahdistukseen ja masennukseen. (Lähde: ttl.fi) Liike on lääke.
Oma kunto-ohjaaja yrityksen kuntosalille ja laitekoulutusta henkilökunnan aktivoimiseksi
Tutkimusnäytön perusteella työkykyyn voi vaikuttaa erityisesti työtehtävien mukaan räätälöidyillä liikuntaohjelmilla (Lähde: ttl.fi). Jotkut isoimmista yritysasiakkaistamme sekä kunnat käyttävät henkilökunnan aktivoimiseen kunto-ohjaajan palveluita omissa kuntoilutiloissaan. Kuuleman mukaan, se nostaa selvästi salin käyttöastetta, madaltaa kynnystä kuntoiluun ja rohkaisee tutustumaan kuntosalin laitteisiin. Harva yritys kuitenkaan panostaa omaan kunto-ohjaajaan tai edes pystyisi siihen taloudellisesti. Personal trainer tai ryhmäliikunnan vetäjä voi ottaa jopa 60€ tunnissa palvelustaan ja pienemmissä yrityksissä se voi olla liikaa vuositasolla.
Kuntosalin laitteet ovat kuitenkin olennaista tehdä tutuksi henkilökunnalle. Kaikille ne eivät ole entuudestaan tuttuja ja käytön aloittaminen voi jäädä jo pelkästä jännityksestä. Kaikki eivät kehtaa mennä kollegoiden eteen tietämättöminä räpeltämään. Siksi tarjoamme käyttökoulutusta toimittamillemme kuntosalilaitteille yrityksen niin halutessa.
Haluatko kuulla lisää aiheesta tai harkitsetko yrityksellesi kuntosalia? Ota yhteyttä:
Ville Sortava
Email: ville@gofitness.fi
Puh: 040 056 8719
Insta: @gofitness_ville
LinkedIn: ville-sortava-13a4b8200